Riga: Bergs

”Life is like a box of chocolatesyou never know what you‘re gonna get.”

Ungefär så ja. En blåsig, regnig och kall oktoberweekend kan spenderas på olika sätt. Vi valde att ta till Riga, Hansans pärla vid floden Daugavas utlopp i Rigabukten. Matmässigt visade sig Riga vara ungefär som en chokladask – det var stört omöjligt att på förhand veta vad vi kunde förvänta oss på den kulinariska fronten. Och det är sant; Rigas gamla stadskärna är fylld av sushihak, mindre nogräknade pizza- och pastapalats och en del s k medeltida pärlor. Sådant väcker alltid viss skepticism hos oss.

Efter grundliga efterforskningar föll valet på Bergs under ledning av lettiske stjärnkocken Kaspars Jansons. Viss förhoppning om det nya nordiska köket i skön kombo med lettisk matkonst väcktes.

Bergs ligger i femstjärniga boutiquehotellet med samma namn, i ett ”hippt, kulturellt kvarter i Riga”. Nåja, post-kommunism i all ära men särskilt hippt får man nog inte säga att det var. Kanske då med Riga-mått mätt.

Restaurangen är till stor del belagd i glaspavijongen med utsikt över en vacker, upplyst fontän. Dagen till ära hade vi sällskap av ett trettiotal gaphalsiga norrbaggar på drick-så-mycket-du-kan-konferens. Det skålades hetsigt och vi fick oss en släng kulturkrock eller om det var kulturchock. Efter lite förvirring med bokningen (som inte visade sig finnas trots bekräftelse…) fick vi ett stort kvadratiskt bord, med vacker vit duk, tända ljus och romantisk utsikt över nämnda fontän. Vi vurmar för stora kvadratiska bord i tvåmannasällskap.

Till vår överraskning saknades den meny som sades gälla för lördagar. Det fick istället bli à la carte. En föredömligt kort meny.

Vi inledde kvällen med varsitt glas bolsjevikdekadent Bollinger (9 lats) till kvällens något oinspirerande ammis, lättstekt anka serverad med bl a aprikoskräm.

Nybakat, läckert bröd serverades med smör på skifferplatta (wow-känsla!).

Förrätterna valdes med omsorg och var synnerligen prisvärda med svensk-danska mått mätt.

Cream of cauliflower
and cold-smoked salmon soup
egg white, quail egg, trout roe

Färska fina skivor rökt lax i harmoni med sälta från forellrom, sötma från vaktelägg och en kanske något smaklös blomkålssoppa. Fantastisk vacker presentation till råga på allt. För 5,90 lats ett fynd.

Salmon fillet in a kombu brine
wasabi foam, quail eggs, masago,
seaweed salad

Ett eldorado av smaker i supersnygg förpackning kan man kanske enklast beskriva denna förrätt med fina bitar av samma goda lax, nödvändig styrka från wasabi, vakteläggshalvor, mineralchock från alger och masago. Toppnummer till lågpris, 6,80 lats.

Bland huvudrätterna fortsatte vi på den inslagna fiskvägen.

Steamed fillet of sturgeon (Latvia)
black rice, tomato confit, langoustine-claw
and fennel cream sauce

Att köket kan sin fisk står bortom allt rimligt tvivel. Här i form av spänstig lettisk störfilé (klart udda inslag i fiskfaunan) serverad med al-dentekokt svart ris, klon från en lycklig langust och fänkålsbaserad sås. Ibland när vi inte finner bättre förstärkande uttryck nöjer vi oss med: sjukt gott. 14,50 lats för hela kalaset.

Turbot fillet (North Sea) soaked in butter
mushroom and artichoke ravioli,
steamed asparagus, Riesling broth with oyster

Lyxfisken piggvar från Nordsjön finner säkert tröst i att den inte dog förgäves. Här uppiffad med svamp- och kronärtskocksravioli, ångad sparris (ur säsong) och sås på Riesling och ostron. Chockerande prisvärt till 15 lats.

Genomgående fisktema förärades med en Henri Bourgeois Les Baronnes Sancerres 2010 (50 lats).

Avslutningsvis en chokladbomb i form av fondant.

Chocolate fondant (warm)
mascarpone ice-cream, coffee caramel,
vanilla bean sauce

Jordgubbarna hade vi emellertid kunnat vara utan.

Vi klev ut i Riga-natten upprymda efter en smaksensation vi inte kunnat förvänta oss till ett pris vi inte kunde motstå (139 lats in alles). Men så är det ju allt som oftast med chokladaskar. Men vet aldrig vad man får.

Bergs, 83/85 Elizabetes Street, 1050 Riga, Lettland

Mat: 9/10

Service: 7/10

Prisvärt: 9/10

Miljö: 7/10

Totalt: 32/40

Detta inlägg publicerades i Fisk, Innovativt och märktes , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Riga: Bergs

  1. Pingback: Anonym

Lämna en kommentar