Köpenhamn: Famo 51, Vesterbro

Tidlös italiensk mat! Finns det egentligen något läckrare än en anspråkslös diné upplagd enligt konstens alla regler: antipasti, primi piatti, secondi avrundad med en dolce? Företrädesvis i harmonisk kombination med flärdfri och färgstark servering i en rustik miljö.

Konceptet är talande och på Famo 51 (Vesterbro, Gl.Kongevej 51) lever man detta till fullo. Här spisar en blandad publik det som serveras på traditionellt italienskt vis. Den vänliga personalen erbjuder dock (som sig bör) vegetarianer delikata alternativ till det köttstinna upplägget. Menyn, tillika det enda som erbjuds (devisen «take it or leave it»), rymmer en handfull rätter baserade på, enligt kökets utsago, de bästa råvarorna i säsong från Danmark och Italien. Men frukta inte: på fredagar serveras endast fisk och skaldjur. Vinlistan är gediget italiensk och de flesta flaskorna går utmärkt att få på glas.

En lördagkväll i början av januari är Famo 51 helt fullbokad. Vi lyckas emellertid få bord mellan det öppna köket och toaletten. Det är trångt, livligt och charmerande. Det är inte allt för ofta vi noterar en så brokig skara gäster men det bidrar givetvis till ställets omåttliga populäritet. Vi drömmer oss bort och vaknar tre timmar senare. Om man nu kan  likställa matkoma med vakenhet.

En kanonad av antipasti inleder sittningen. In kommer flera olika sorters bruschetta, lukullisk friterad bläckfisk med hemrörd majonnäs som skulle fått Per Morberg att gråta, inlagd, mör kronärtskocka, kycklinglevermousse i brett lager, al dente-kokta kålsorter och parmaskinka med bitar av taleggioost som smälter i munnen. Artärerna pumpar för fullt.

Därefter kvällens första primi: en dejlig hemgjord pasta med en rejäl näve hurtiga borlottibönor och skogssvamp. Lysande! Vid det här laget är vi dock redan mätta och fruktar för fortsättningen. Aftonens avslutande primi är en len, krämig polenta, serverad med getost, pancetta och hemsnickrad, köttig korv med sting. Delikat i all sin enkelhet.

Kvällens secondi består av flera bitar långkokat lamm som faller sönder vid lätt beröring med besticken. Enkelt serverad med rotfrukter. En habil rätt.

Avslutningsvis söt chokladmousse ackompanjerad av tunt skurna bitar päron och en nötblandning. Precis så gott som det låter.

I glasen denna kväll:

  • 2008 Vie di Romans ”Pierre”, Sauvignon Blanc (100 DKK/glaset)
  • 2007 Rosso di Montalcino, Sesti (100 DKK/glaset)

Två och en halv timmes sittning på Famo 51 är väl investerad tid. Och 400 DKK för maten rena rean.

Annonser
Det här inlägget postades i Italienskt, Köpenhamn, Traditionellt, Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s